Alles over chiptuning voor bezitters van een BMW 114i

Bij het chiptunen van een auto wordt de motor van de auto geoptimaliseerd. Zo kan er via het tunen van de chip geregeld worden dat de motor krachtiger is maar ook is het mogelijk om op deze manier de motor zuiniger en soepeler te maken. De optimalisatie van de motor is mogelijk bij veel verschillende auto’s. Of een auto geschikt is voor chiptuning hangt af van de motor die in de auto zit en in hoeverre deze via motormanagement verder te optimaliseren is. Daarnaast komen oudere auto’s vaak niet in aanmerking voor het chiptunen omdat deze nog geen Electronic Control Unit hebben die aan te passen is. Bij een oudere auto kan er nog gekeken worden of deze in aanmerking komt voor chiptunen, zo niet zal de ECU vervangen moeten worden.

Is mijn BMW 114i geschikt voor chiptuning?

De BMW 114i is een auto die binnen de BMW 1 serie uitgebracht is in juli 2012. Het is de goedkoopste auto uit deze serie. De nieuwprijs van de auto ligt in Nederland rond de €25.000. In de auto zit een 1,6 liter viercilinder turbo benzine motor met een vermogen van 102pk en een koppel van 180nm. Van 0 tot 100 kilometer per uur duurt 11,2 seconde.  De topsnelheid zonder chiptuning ligt rond de 195 kilometer per uur. Het energielabel van de auto is een D. Het is een 3-deurs hatchback met een flink aantal mogelijke elektronische toepassingen die bij aanschaf van de BMW voor een deel als extra’s toe te voegen zijn.

De BMW 114i valt binnen de BMW 1 serie. Deze serie is goed geschikt voor chiptuning. Er kan meteen op de Electric Control Unit (ECU) geprogrammeerd worden en dat kan vele voordelen opleveren. De BMW 114i heeft vanuit de fabriek een vermogen van 102 pk en een koppel van 180Nm. Beide kunnen verhoogd worden door gebruik te maken van chiptuning. Het vermogen kan van 102pk verhoogd worden tot 240pk en de koppel kan van 180Nm verhoogd worden naar 330Nm. Er zijn verschillende stappen te kiezen voor het chiptunen van de BMW 114i. Bij een eerste stap zou het vermogen van 102pk verhoogd worden naar 170pk.

Kortom, de BMW 114i is erg geschikt voor chiptuning. Er is grote winst te behalen in de voor autoliefhebbers belangrijke kenmerken. Vooral bij nieuwe 114i’s met weinig kilometers op de teller lijkt het een goede optie. De motoren zijn gebouwd om 170pk te kunnen halen en dat moet het motorblok dan ook goed aan kunnen. Mocht je een oudere auto hebben met meer kilometers op de teller kan het eerder voor problemen zorgen. Chiptunen is een technisch verhaal en het moet goed gebeuren, zo wordt er ook aangeraden om te kiezen voor een nieuwe cooler en kan het zijn dat de auto opnieuw bij de RDW gekeurd moet worden omdat het motorvermogen relatief flink verhoogd wordt. Het advies is om je goed in te lezen en de juist voorzorgmaatregelen nemen om het chiptunen van je auto soepel te laten verlopen.

Welke opties zijn er bij het chiptunen?

Naast het verhogen van het vermogen en de koppel zijn er meer mogelijkheden die ontstaan bij het chiptunen van de BMW 114i. Zo is ook brandstofbesparing een belangrijkste winst die behaald kan worden bij het chiptunen. Daarnaast kan de tuning gedaan worden via de sportknop in de BMW. Dan wordt de tuning alleen geactiveerd wanneer de sportknop ingedrukt is.

Ook zijn er een aantal kleine software aanpassingen die zorgen voor het soepeler lopen van de auto. Zo kan er gekozen worden om het start/stop systeem uit te schakelen. Zo zal de motor van een auto niet meer gebruik maken van het start/stop systeem waarbij de motor uitgaat zodra de auto stil staat. Er kan ook gekozen worden om Anti Lag toe te passen op de auto. Deze injecteert extra brandstof en vertraagt de ontsteking. Het Anti Lag systeem is eigenlijk vooral geschikt voor rally auto’s maar echt autoliefhebbers vinden het systeem interessant omdat het uitlaatgeluid verandert en de auto meer als een raceauto klinkt.

Hoeveel kost het chiptunen van mijn BMW 114i?

Zoals eerder vermeld zijn er verschillende keuzes te maken bij het chiptunen van een BMW 114i. In de eerste stage kan het vermogen verhoogd worden tot 170pk. De prijs van deze eerste stage ligt rond de €300. Bij de laatste stage zal de prijs stijgen tot rond de €400 maar dit is exclusief bepaalde onderdelen die nodig zijn om de chiptuning in deze laatste stage te voltooien.